Search
Close this search box.

Bekkenfysiotherapie

Bekken(bodem)check

Ben je langer dan zes weken geleden bevallen? Vul dan de vragenlijst door te drukken op onderstaande ‘doe de check’. Je kunt hiermee nagaan of je klachten hebt in en rond je bekken. Of dat je kans hebt die later te krijgen. Als je klachten hebt in en rond je bekken kun je daar veel aan doen. Ook om ze te voorkomen. We kijken naar de antwoorden die jij invult en geven je dan een advies dat bij jou past.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Bekkenfysiotherapeuten zijn opgeleid in onderzoek, preventie en behandeling van bekkenbodemfunctiestoornissen, bekkenklachten en bekkenpijn. Daarnaast hebben zij kennis van de werking van de urinewegen, het darmstelsel en van seksuele problematiek voor zover dit een relatie heeft met de functies van de bekkenbodem. Bekken(bodem) klachten komen zowel voor bij mannen als vrouwen.

Al sinds 1991 zijn wij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartumgezondheidszorg (NVFB).Indicaties:

Bekkenbodemfunctiestoornissen:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting.
  • Retentieklachten, het niet goed kunnen uitplassen.
  • Obstipatieklachten, het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting.
  • Verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen.
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen.
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem.
  • Klachten voorafgaand of na afloop van chirurgische ingrepen in de onderbuik (gynaecologische-, urologische- of darmoperaties).

Bekkenklachten/bekkenpijn:

  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rondom de zwangerschap en bevalling.
  • ook gezonde zwangeren vormen een indicatie; bij deze doelgroep is de begeleiding m.n. gericht op preventie van bekkenpijn en preventie van bekkenbodemfunctiestoornissen.
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling.

Maple Myofeedback

Onze bekkenfysiotherapeut werkt met de nieuwste methode van myofeedback namelijk de MAPLe

De MAPLe is het eerste systeem dat de spieractiviteit van individuele spieren aan verschillende zijdes en dieptes in de bekkenbodem heel precies in kaart kan brengen. Met behulp van de unieke MAPLe probe met 24 meetpunten, is een nauwkeurige diagnose van uw bekkenbodemdisfunctie mogelijk, zodat de gerichte behandeling van uw bekkenbodemspieren kan beginnen.

Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden met MAPLe

Verwijzing vindt vaak plaats via de huisarts, medisch specialisten, psychologen/seksuologen of op voorstel van de verloskundige, maar wij zijn ook direct toegankelijk zonder verwijsbrief. In het laatste geval bepaalt de fysiotherapeut of u voor een behandeling in aanmerking komt, of dat u nog een verwijzing nodig heeft.