Search
Close this search box.

Medical Taping

Medical Taping

Medical taping komt uit Azië, mn Japan en Korea. Al in de jaren 70 van de vorige eeuw ontwikkelde ze een nieuwe behandelmethode n.a.v. principes uit de chiropractie en kinesiologie; beweging en spieractiviteit zijn essentieel om gezond te blijven en te herstellen. D.w.z. spieren zijn niet alleen belangrijk voor het bewegen maar ook hebben ze invloed op de circulatie, lymferegulatie en lichaamstemperatuur.

Als spieren niet goed bewegen kan dat veel verschillende klachten veroorzaken.

Hoe werkt het?
De tape werkt als een soort 2de huid. De rekbaarheid van het tape is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Doordat de bovenste laag gelift wordt is er meer ruimte in de laag eronder. Hier zitten lymfevaatjes, haarvaatjes en zenuwuiteinden.
Het effect is pijndemping door druk vermindering en circulatie verbetering.
Het tape ondersteunt de beweging en immobiliseert niet.

Samenvattend zijn de effecten als volgt in de delen:

Medical Taping kan hulp bieden bij hooikoorts klachten

Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam heel heftig. Er is sprake van een soort overreactie van het afweermechanisme, waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren.

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een huidprikkeling invloed kan worden uitgeoefend op het zenuwstelsel en immuunsysteem. De tape die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het zenuwstelsel in het lichaam prikkelen.

We tapen twee keer, met een week ertussen zonder tape, de tape moet minimaal vijf dagen blijven zitten. U kan er gewoon mee douchen en zwemmen, een beetje oppassen met afdrogen van de rug. Hooikoorts taping is geschikt voor volwassenen en kinderen.

De kosten voor volwassenen zijn 25 euro voor 2 keer inclusief tape.

Het is van belang dat u met een schone, vetvrije rug komt, dus vooraf geen oliehoudende doucheproducten gebruiken. Bij overbeharing zal de therapeut deze wegscheren.

Zowel bij de landelijke inventarisatie uit 2016 en 2017 gaven 84% van de hooikoortspatiënten aan dat de klachten afnemen na het toepassen van de hooikoortstape als onderdeel van het Medical Taping Concept. Let wel: deze testcase legt geen enkele wetenschappelijke claim.

Voor meer informatie kijk op www.fysiotape.nl/medical-taping/hooikoorts/

  • Na de tweede tapesessie werd tevens een significant verschil van alle symptomen waargenomen.
  • Ook na de derde tapesessie namen de klachten nog verder af, echter beduidend minder.

De kosten voor een behandeling (2x tape aanbrengen, inclusief tape) zijn € 25,-.